Mladí liberáli sú v medzinárodných organizáciách liberálnej mládeže

20.12.2007 Prešov

Prešov 20. decembra (TASR) - Občianske združenie Mladí liberáli (ML) sa stalo plnohodnotným členom Medzinárodnej federácie mladých liberálov (International Federation of Liberal Youth - IFLRY) so sídlom v Londýne.
Podľa dnešnej informácie, ktorú TASR poskytol výkonný podpredseda ML Richard Švihura z Prešova, rozhodlo sa o tom v minulých dňoch na zasadnutí v Bosne a Hercegovine - Sarajeve, kde rokovali delegáti IFLRY pri príležitosti 60. výročia založenia organizácie na svojej 30. generálnej schôdzi.
ML sú uznesením výkonnej rady v Oslo spred vyše roka plnohodnotným členom paneurópskej organizácie Európskej liberálnej mládeže (European Liberal Youth - LYMEC) so sídlom v Bruseli. Práve LYMEC jednomyseľne prijali v Sarajeve za člena IFLRY.
Ako Švihura uviedol, ML nemajú v súčasnosti prepojenie na žiadnu politickú stranu v SR. LYMEC funguje na európskej politickej scéne ako mládežnícke krídlo Európskej liberálnej strany (European Liberal, Democrat and Reform Party), ktorá tvorí tretiu najväčšiu politickú frakciu v Európskom parlamente.
IFLRY má po najnovšom rokovaní nové vedenie. Prvou neeurópskou prezidentkou sa stala Paola Silva z Kolumbie.
ML je nezávislé občianske združenie so sídlom v Bratislave. Hlási sa k hodnotám liberalizmu, medzi ktoré patrí sloboda a rešpekt k súkromnému vlastníctvu. Dlhodobo propaguje návrhy na výrazné zlepšenie podnikateľského prostredia, zavedenie tzv. negatívnej dôchodkovej dane do sociálneho systému a systémové reformy v školstve. Venuje sa aj ekonomickému vzdelávaniu mladých ľudí, na čom sa podieľajú renomovaní slovenskí a českí ekonómovia. Spolupracuje najmä s Nadáciou F. A. Hayeka a Nadáciou Friedricha Naumanna. Začiatkom tohto roku uskutočnilo prieskum názorov podnikateľov na podnikateľské prostredie v Prešovskom kraji. Združenie vzniklo transformáciou Liberálnej mládeže Slovenska, ktorá bola založená v roku 2002. V súčasnosti podľa Švihuru eviduje okolo 250 členov.
 

Vyberte región